Bloomberg verwacht nu dat 2023 een van de slechtste jaren wordt voor de wereldeconomie sinds 1993. Maar geen paniek - hier zijn 3 aandelen om u tegen de pijn te beschermen

20 Dec 2022

Bloomberg verwacht nu dat 2023 een van de slechtste jaren wordt voor de wereldeconomie sinds 1993. Maar geen paniek - hier zijn 3 aandelen om u tegen de pijn te beschermen

Bloomberg verwacht nu dat 2023 een van de slechtste jaren wordt voor de wereldeconomie sinds 1993. Maar geen paniek: hier zijn 3 aandelen om u tegen de pijn te beschermen

De wereldeconomie is grotendeels hersteld van de COVID-19 pandemie, maar volgens Bloomberg kunnen er donkere tijden in het verschiet liggen.

Econoom Scott Johnson van Bloomberg Economics voorspelt dat de wereldeconomie in 2023 met 2,4% zal groeien, een vertraging ten opzichte van de verwachte groei van 3,2% voor dit jaar. 2,4% zou de langzaamste groei zijn sinds 1993 — met uitzondering van de crisisjaren 2009 en 2020.

Uit zijn analyse blijkt ook dat de Amerikaanse economie eind 2023 in een recessie belandt. Voor de eurozone wordt begin dit jaar een recessie verwacht.

"In de VS, met loonstijgingen om de inflatie boven de doelstelling te houden, denken we dat de Fed op weg is naar een eindtarief van 5%, en dat zal zo blijven tot 1Q24", schrijft Johnson. "In de eurozone betekent een snellere daling van de inflatie ondertussen een lagere eindrente en de mogelijkheid van verlagingen eind 2023."

Het vooruitzicht van een recessie belooft weinig goeds voor aandelen. Het BBP van de VS vertoonde groei in het derde kwartaal en de S&P 500 is year-to-date nog steeds met 19% gedaald.

Natuurlijk zijn sommige bedrijven veerkrachtiger dan andere. Hier is een blik op drie bedrijven die door dik en dun geld kunnen verdienen. Wall Street ziet ook een aanzienlijk voordeel in dit trio.

Mis het niet

UBS zegt dat 61% van de miljonairverzamelaars tot 30% van hun totale portefeuille toewijzen aan deze exclusieve activaklasse

Je zou de huisbaas kunnen zijn van Walmart, Whole Foods en Kroger (en op kwartaalbasis forse inkomsten uit de supermarkt kunnen verzamelen)

De gemiddelde woningverzekeringspolis is bijna 40% hoger dan 12 jaar geleden - zo kunt u minder uitgeven aan gemoedsrust

Zuidelijke Co

Southern (NYSE:SO) is een holdingmaatschappij voor gas en elektriciteit met het hoofdkantoor in Atlanta. Het bedient ongeveer negen miljoen klanten.

De nutssector staat bekend als defensief. Het maakt niet uit hoe vaak de Fed de rente verhoogt - en hoe slecht volgend jaar ook blijkt te zijn - mensen moeten hun huizen in de winter nog steeds verwarmen en 's nachts de lichten aandoen.

Het recessiebestendige karakter van het bedrijf betekent ook dat Southern betrouwbare dividenden kan uitkeren.

Verhaal gaat verder

In april verhoogde het bedrijf zijn driemaandelijkse uitbetaling met 2 cent per aandeel tot 68 cent per aandeel, wat het 21e achtereenvolgende jaar markeert dat Southern zijn dividend heeft verhoogd.

Kijk verder terug en u zult zien dat het bedrijf sinds 1948 stabiele of stijgende dividenden heeft betaald.

In de eerste negen maanden van 2022 behaalde Southern een gecorrigeerde winst van $ 3,35 per aandeel, een stijging van 9,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Afgelopen woensdag verhoogde Wells Fargo-analist Neil Kalton zijn koersdoel op Southern van $70 naar $77. Hoewel hij een Equal Weight-rating voor de aandelen handhaafde, impliceert het nieuwe koersdoel een potentiële stijging van 11%.

Kroger

De economie beweegt in cycli, maar mensen moeten altijd boodschappen doen. Hierdoor kan Kroger (NYSE:KR) geld verdienen door de ups en downs van onze economie.

Dat is een van de redenen waarom Kroger in een tijdperk waarin fysieke winkels ernstig worden bedreigd door online verkopers, een fysiek beest blijft.

Meer lezen: de 10 beste investerings-apps voor 'once-in-a-generation'-kansen (zelfs als u een beginner bent)

Het bedrijf heeft ook zijn online aanwezigheid uitgebreid. De digitale verkopen van Kroger waren in 2021 113% hoger dan twee jaar geleden.

Je ziet de veerkracht van Kroger in zijn dividendgeschiedenis: het bedrijf heeft zijn uitbetaling aan aandeelhouders al 16 opeenvolgende jaren verhoogd.

Evercore ISI-analist Michael Montani heeft Kroger onlangs opgewaardeerd van 'in line' naar 'outperform' met een koersdoel van $56 - wat een potentiële stijging van 26% impliceert ten opzichte van waar het aandeel vandaag staat.

Coca Cola

Laten we de lijst afronden met Coca-Cola (NYSE:KO) — een klassiek voorbeeld van een recessiebestendig bedrijf. Of de economie nu bloeit of worstelt, een blikje cola is voor de meeste mensen betaalbaar.

De stevig verankerde marktpositie, de enorme omvang en het portfolio van iconische merken van het bedrijf, waaronder namen als Sprite, Fresca, Dasani en Smartwater, geven het veel prijszettingsvermogen.

Voeg solide geografische diversificatie toe - de producten worden verkocht in meer dan 200 landen en gebieden over de hele wereld - en het is duidelijk dat Coca-Cola onder alle omstandigheden kan gedijen. Het bedrijf ging immers meer dan 100 jaar geleden naar de beurs.

Indrukwekkender is dat Coca-Cola zijn dividend al 60 jaar op rij heeft verhoogd. Het aandeel levert momenteel 2,8% op.

UBS-analist Peter Grom heeft een koopadvies voor Coca-Cola en een koersdoel van $ 68, ongeveer 9% boven het huidige koersdoel van het aandeel.

Wat nu te lezen

'Houd je geld vast': Jeff Bezos zegt dat je misschien nog eens moet nadenken over het kopen van een 'nieuwe auto, koelkast of wat dan ook' - hier zijn 3 betere recessiebestendige aankopen

Wilt u uw kleingeld investeren, maar weet u niet waar u moet beginnen? Probeer deze app voor beleggen vóór 31 december en ontvang $ 20

Miljoenen Amerikanen hebben enorme schulden in het licht van stijgende rentetarieven. Met deze gratis service kunt u besparen op rentebetalingen

Dit artikel geeft alleen informatie en mag niet worden opgevat als advies. Het wordt geleverd zonder enige vorm van garantie.