FTX's Bankman-Fried gaf ex-Jane Street Traders die Modulo Capital vormden $ 400 miljoen

20 Dec 2022

FTX's Bankman-Fried gaf ex-Jane Street Traders die Modulo Capital vormden $ 400 miljoen

Toen eerder deze maand een spreadsheet met de risico-investeringen van Sam Bankman-Fried door de Financial Times werd gepubliceerd, vielen een paar regels op. Ze toonden aan dat het hedgefonds van de voormalige cryptocurrency kingmaker, Alameda Research, in totaal $400 miljoen had geïnvesteerd in een bedrijf genaamd Modulo Capital.

Hoewel dit neerkwam op een van Bankman-Fried's grootste durfkapitaalweddenschappen, was de identiteit van Modulo een mysterie, wat aanleiding gaf tot veel speculatie. Was het een Braziliaanse fondsbeheerder met een bijna identieke naam (afgezien van een accentteken boven de eerste letter O)?

Nee. Het is een multi-strategy hedgefonds dat begin dit jaar is opgericht door twee voormalige Jane Street-handelaren en een ontwikkelaar, vertelde een persoon die bekend is met de kwestie aan CoinDesk.

Modulo Capital reageerde niet op een verzoek om commentaar, evenmin als Bankman-Fried of voormalig Alameda-CEO Caroline Ellison.

Modulo heeft echter meer gemeen met Bankman-Fried dan sommige andere venture-investeringen van Alameda.

Jane Street is een in New York gevestigd eigen handelsbedrijf waar Bankman-Fried en Ellison werkten voordat ze groot werden in de crypto-industrie. Van Bankman-Fried was bekend dat hij voormalige werknemers van Jane Street aannam als leidinggevenden of werknemers, waaronder de voormalige FTX US-president Brett Harrison.

Uit openbare documenten blijkt ook dat Modulo op de Bahama's was gevestigd en opereerde vanuit Albany, hetzelfde luxe appartementencomplex waar Bankman-Fried en andere FTX- en Alameda-medewerkers woonden.

Lees meer: ​​Bankman-Fried's kliek van kamergenoten in de Bahama's runde zijn crypto-imperium - en gedateerd. Andere medewerkers hebben veel vragen

Modulo verhandelde zowel crypto als traditionele financiële activa, zeiden twee mensen die bekend zijn met de zaak. Modulo benaderde verschillende traditionele financiële instellingen voor financiering alvorens Alameda als enige investeerder aan te nemen, voegde een van de mensen eraan toe. Een persoon die bekend is met de zaak bevestigde dat Alameda inderdaad 400 miljoen dollar in Modulo heeft geïnvesteerd.

“Zo gek leek het me niet. Sam gooide graag geld naar dingen die positief waren [verwachte waarde] en ex-Jane Street-mensen lijken relatief positieve EV, 'vertelde de persoon aan CoinDesk. "Het was beter dan een deel van het afval waar Alameda geld naar gooide."

Verhaal gaat verder

De investeringen van Alameda worden zwaar onder de loep genomen omdat schuldeisers wachten op terugbetaling van een slopend faillissementsproces waarbij het bedrijf en zijn broer, FTX, een crypto-uitwisseling, betrokken zijn. In een getuigenis voor het U.S. House Financial Services Committee vorige week zei de nieuwe CEO van FTX, John J. Ray III, dat het tekort werd geschat op $ 8 miljard en dat "een volledig gebrek aan administratie" het een uitdaging maakte om het geldspoor te traceren.

De lijst met investeringen op de spreadsheet leidde ook tot schokkende onthullingen over hoe ver de banden van Bankman-Fried reikten, inclusief speculaties over het al dan niet ongepast gebruiken van zijn geld om invloed te kopen of medewerkers te verrijken. Naast de $ 400 miljoen Modulo-investering, leende Alameda ook $ 43 miljoen aan de CEO van crypto-nieuwscentrum The Block, investeerde $ 25 miljoen in Toy Ventures – een durfkapitaalfonds opgericht door FTX producthoofd Ramnik Arora – en verwierf een belang van $ 270 miljoen in de door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission goedgekeurde effectenbeurs IEX.

CORRECTIE (19 december 2022, 21:19 UTC): Het Modulo Capital-trio bestond uit twee voormalige Jane Street-handelaars en één ontwikkelaar, niet drie handelaren.