Wereldwijde markten schokten toen BOJ verrast werd door wijziging van het rendementsbeleid

20 Dec 2022

Wereldwijde markten schokten toen BOJ verrast werd door wijziging van het rendementsbeleid

(Bloomberg) -- De onverwachte agressieve verschuiving van de Bank of Japan veroorzaakte schokgolven door de wereldmarkten, terwijl de laatste steun van de ontwikkelde wereld voor de laagste rentevoeten op weg was naar normalisering van het beleid.

Meest gelezen van Bloomberg

Musk beperkt stemmen op Twitter-beleid tot blauwe leden na peiling

Musk peilt Twitter om op te stappen als chef, kiezers neigen naar ja

Justin Bieber dringt er bij fans op aan om niet zijn eigen 'trash'-merchandise bij H&M te kopen

Yen stijgt terwijl Kuroda's opbrengstlimietschok normaliseringsweddenschappen op gang brengt

SBF teruggestuurd naar Bahamaanse gevangenis nadat hij advocaat overrompeld had met Amerikaans uitleveringsplan

Japanse staatsobligaties en staatsobligaties zakten allebei in, terwijl de yen omhoogschoot nadat de BOJ haar bovengrens voor de benchmarkrente op 10 jaar had verhoogd van ongeveer 0,5% naar 0,25%, een verrassing voor elke door Bloomberg ondervraagde econoom. De gevolgen raakten alles, van Amerikaanse aandelenindexfutures tot de Australische dollar en goud.

De turbulentie houdt dinsdag waarschijnlijk niet op. Japan is 's werelds grootste schuldeiser en verkrapping van de binnenlandse financiële voorwaarden kan ertoe leiden dat er een golf van kapitaal naar huis terugkeert. Dat dreigt de activaprijzen te drukken en de wereldwijde financieringskosten op te drijven in een tijd dat de economische vooruitzichten verslechteren.

“Het is belangrijk om de impact die dit zou kunnen hebben niet te onderschatten, omdat strakker BoJ-beleid een van de laatste wereldwijde ankers zou verwijderen die ertoe hebben bijgedragen de financieringskosten breder op een laag niveau te houden,” Jim Reid, hoofd macro-onderzoek van Deutsche Bank AG schreef in een notitie aan klanten.

Beleggers zullen naar verwachting uit obligaties in de VS, Australië en Frankrijk stappen, en aandelen uit ontwikkelde markten zullen waarschijnlijk ook dalen, aldus UBS Group AG. De vermogensbeheerafdeling van de Zwitserse bank, evenals Schroders Plc en BlueBay Asset Management, behoren tot degenen die zullen profiteren van de beslissing van de BoJ.

Het rendement op Franse 10-jarige obligaties steeg met 9 basispunten tot 2,81%, het hoogste van de kernmarkten in de regio. Gelijkwaardige Duitse effecten daalden een vijfde achtereenvolgende dag, waardoor de obligaties op schema liggen voor hun langste verliesreeks sinds begin september.

Verhaal gaat verder

BlueBay, UBS Asset Winnaars van Bets Bank of Japan zouden kraken

"Dit moest gebeuren met de stijgende inflatie in Japan, het is alleen eerder gebeurd dan velen dachten", zegt Amir Anvarzadeh, een analist bij Asymmetric Advisors in Singapore, die de Japanse markten al drie decennia volgt. “Het zou kunnen leiden tot een terugstroom van geld naar Japan. Het zal Japanse investeerders dwingen om de afdekking van hun dollarblootstelling te verhogen, wat op zijn beurt de yen versterkt en een self-fulfilling prophecy wordt van een sterkere yen.”

Het Japanse benchmarkrendement op 10 jaar steeg met maar liefst 21 basispunten tot 0,46% en zakte vervolgens terug naar 0,4% nadat de BOJ ook ongeplande schuldopkoopoperaties aankondigde. De handel in Japanse obligatiefutures werd kort stopgezet door de Osaka Exchange nadat ze een stroomonderbrekerdrempel hadden bereikt. De yen steeg maar liefst 3,6% tot 132 per dollar.

"In theorie is het geen verkrapping van het monetaire beleid, aangezien het rendementsdoel nog steeds nul is en de BOJ zegt dat het de aankoop van obligaties zal opvoeren", zegt Shane Oliver, hoofd investeringsstrategie bij AMP Services Ltd. in Sydney. "Maar het zal door velen worden gezien als een stap in die richting, wat bijdraagt ​​aan de agressieve vooringenomenheid van de wereldwijde centrale banken van vorige week, vandaar de piek in de yen en de negatieve impact op de wereldwijde aandelenmarkten."

De Nikkei 225 Stock Average zakte maar liefst 3%, terwijl de futures van de S&P 500 Index 0,7% daalden.

BOJ-gouverneur Haruhiko Kuroda zei tijdens een briefing na het besluit dat een verdere verbreding van de rentemarge niet nodig is en dat de verschuiving in de beheersing van de rentecurve waarschijnlijk positief zal zijn voor de economie.

Kuroda schokt door BOJ's opbrengstlimiet aan te passen, Yen Jump te stimuleren

De beleidsaanpassing kwam er nadat een stijging van de Japanse kerninflatie tot een niveau van vier decennia de argumenten voor een vermindering van de stimuleringsmaatregelen van de centrale bank versterkte. Speculaties over een verschuiving hadden de markten maandag opgeschrikt nadat Kyodo News meldde dat premier Fumio Kishida van plan was een tien jaar oud akkoord met de BOJ over het inflatiedoel van 2% te herzien.

“De actie van de BOJ is onmiskenbaar negatief voor wereldwijde obligaties”, schreven strategen van TD Securities, waaronder Mitul Kotecha, in een notitie. “Als de stap van vandaag de eerste stap was naar het einde van YCC, wat suggereert dat de yen vanaf hier aanzienlijk zou kunnen stijgen, zouden Japanse investeerders kunnen beginnen met het verkopen van een deel van hun FX ongedekte wereldwijde obligatieposities. Dit zal meer bearish zijn voor het lange einde van de Amerikaanse en Europese obligatiecurves.”

--Met hulp van Marcus Wong, Matthew Burgess, Masahiro Hidaka, Ronojoy Mazumdar, Abhishek Vishnoi en Alice Gledhill.

(Prijzen overal bijgewerkt, commentaar van analisten toegevoegd in vierde alinea.)

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

Hoe een cocaïnesmokkelkartel 's werelds grootste rederij infiltreerde

De loyaliteit van Apple-investeerders wordt beloond met een geschenk van $ 454 miljard

De toekomst van werk is lunch

Stuitende iPhone-fabriek in China geeft India een kans om binnen te duiken

Hoe maak je auto's veiliger voor vrouwen? Gebruik Crash-Test Dummies die er op lijken

©2022 Bloomberg L.P.